STABILNI SISTEMI ZA GREJANjE U GRADU

STABILNI SISTEMI ZA GREJANjE U GRADU

Toplane “Panonske TE-TO” u Sremskoj Mitrovici, JKP Toplifikacija, kao i Javno preduzeće za distribuciju prirodnog gasa „Srem-gas“ i pored ekstremno niskih temperatura vazduha u poslednje vreme, održali su svoje sisteme u funkciji pa je u domovima građana, njihovih potrošača, bilo toplo.

Za preko 5,5 hiljada potrošača, kroz više od 260 kilometara gasne mreže, gas je isporučivan redovno. Bez obzira na ekstremne vremenske uslove i povećanu potrošnju, građani koji se greju na prirodni gas imali su tople domove. Poređenja radi, u decembru 2015. godine potrošnja gasa je bila oko milion i 700 hiljada kubika, dok je u decembru 2016. godine dostigla oko 2,5 miliona kubika gasa.

„Sistem je funkcionisao odlično, nismo imali problema. Srem-gas je uspeo da obezbedi snabdevanje za sve potrošače na distributivnom sistemu. Nije bilo ni havarija, ali su naše ekipe stalno u pripravnosti. Svakodnevno smo na terenu i pratimo situaciju, posebno na mestima koja eventualno mogu da budu kritična u ovakvim uslovima. Mnogo znači i visok kvalitet opreme koja može da izdrži i daleko niže temperature vazduha, čak i do minus 35 stepeni Celzijusa“, rekao je direktor Javnog preduzeća za distribuciju prirodnog gasa Sremska Mitrovica “Srem- gas” Dragan Vulin i dodao da bez obzira na povećanu potrošnju građani Sremske Mitrovice ne moraju da brinu jer će gasa biti u dovoljnim količinama.

„Zaista imamo ekstremne uslove zbog ovih niskih temperatura vazduha, ali su naše ekipe stalno na terenu. Dobro smo opremljeni, imamo topla radna odela, kvalitetnu opremu za rad i izdržavamo sve jer potrošači moraju da dobiju gas u svoje domove, kao i privreda u našem gradu“, dodao je Mladen Malešević pomoćni radnik na kontroli i održavanju gasovoda u JP „Srem-gas“ .

I u toplani „TE-TO Sremska Mitrovica“ sistem je stabilan i isporuka toplotne energije građanima nije dovedena u pitanje. Stanovi građana koji su na ovom sistemu grejani su 24 sata još od Nove godine. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader obišao je ovaj objekat.

„Uspeli smo da ove hladne dane učinimo građanima bar malo prijatnijim i obezbedimo adekvatno grejanje njihovih domova. Građani nemaju razloga za brigu jer energenata ima dovoljno. Inače je bio-masa na kojoj funkcioniše Toplana energent koji će u budućnosti dominirati u procesima zagrevanja stanovništva na daljinskim sistemima grejanja. Pokušaćemo da sa razvojnim bankama i srpskim ministarstvima obezbedimo izgradnju još jednog kotla na bio-masu što bi u narednih 10, 15 godina bilo dovoljno da Mitrovčani, na ovom sistemu ne brinu o zagrevanju svojih domova. To bi eventualno moglo da utiče i na smanjanje cene grejanja“, rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

Kotlovi „Panonskih TE-TO“proizvode 80 odsto potrebnih količina toplotne energije, a 20 odsto se prizvodi u mitrovačkoj TE-TO, tj. kotlovi JKP Toplifikacije, na bio-masu i vrelovodni. Tokom ovih ledenih dana sistem je bio stabilan i obezbeđene su dovoljne količine toplotne energije za građane.

„Kada je grejanje građana u pitanju nismo imali nikakvih problema. Grejanje od 24 sata je u režimu od 25. decembra i biće tako do daljnjeg jer sve zavisi od spoljne temperature, a mi ćemo se prilagođavati u radu i isporuci u režimu koji bude bio potreban“, rekao je direktor JKP Toplifikacija Slavko sladojević.

Ukoliko se nastavi ovako hladno vreme može se dogoditi da se obori rekord u potrošnji od oko 9 hiljada megavata, dok je inače potrošnja u januaru, na primer, u proseku oko 7,5 hiljada megavata.

„Građani u svojim domovima nisu imali nikakvih problema sa isporukom toplotne energije tokom ovih ledenih dana. Naravno da uvek ima manjih problema koje rešavamo u hodu, ali to građani ne smeju da osete, i nisu osetili“, rekao je Nenad Džakić direktor TE-TO Sremska Mitrovica.

Direktor je podsetio da je u cilju povećanja ekonomičnosti u proizvodnji toplotne energije za grejanje, 2012. godine izgrađeno i pušteno u rad vrelovodno kotlovsko postrojenje koje umesto prirodnog gasa kao gorivo koristi suncokretovu ljusku, koja se obezbeđuje od lokalno dostupnog dobavljača. Kotlovsko postrojenje je snage 18 MWt i predstavlja trenutno najveće ovakvo postrojenje u okruženju.

Comments are closed.